KATARAKT

Katarakt Nedir?

Katarakt, gözümüzün içinde doğuştan var olan merceğin şeffaflığını yitirmesi ve bunun sonucunda görme seviyesinde azalma, çift görme, ışık saçılması ve gözlük numarasının değişkenlik göstermesi ile karakterize bir durumdur.  Katarakt her yaşta görülebilir, ancak ilerleyen yaş ana sebeptir.

Katarakt Belirtileri

Kataraktın belirtileri ve bulguları şöyledir;

  • Bulanık görüş
  • Gece görüşünde azalma
  • Işığa karşı duyarlılık, ışık yansıması
  • Kitap okurken veya günlük aktiviteler yapılırken daha parlak bir ışığa ihtiyaç duyulması
  • Çift görme
  • Gözlük numaralarının veya lens numaralarının sıklıkla değişmesi
  • Renklerde soluklaşma, sarılaşma

İlk zamanlarda katarak gözünüzdeki merceğin sadece küçük bir kısmını etkiler ve bu durumdan dolayı görme kaybından haberdar olmayabilirsiniz. Katarakt arttıkça mercekteki bulanıklık artar ve ışığın mercekten geçmesi gittikçe azalır.

Katarakt belirtileri olan hastalar erken dönemde renklerde soluklaşma, sisli-puslu görme, daha nadiren çift görme ve ışıklı ortamlarda rahatsızlık gibi şikâyetler ile başvururken daha ileri olgularda görme kaybı ile başvururlar.

Katarakt Nedenleri

  • İlerleyen yaş
  • Şeker hastalığı
  • Güneş ışığına fazlasıyla maruz kalmak
  • Sigara
  • Obezite
  • Yüksek tansiyon
  • Göz yaralanmaları veya enfeksiyonları
  • Daha önceki göz ameliyatları
  • Uzun süre kortikosteroid kullanımı
  • Fazla alkol tüketimi
  • Anne karnında geçirilmiş enfeksiyon ve metabolik hastalıklar

Katarakt Nasıl Oluşur?

Gözün renkli kısmı olan irisin arkasında, şeffaf, renksiz, damarsız bir yapı olan lens yer alır. Lensin görevi, gözde ışınların retina üzerinde görüntü oluşturmasını sağlamaktır. Normal gözde lens, şeffaf ve transparan bir görüntüye sahiptir ancak çeşitli sebeplerle katarakt gelişmiş bir gözde şeffaflığını kaybederek opaklaşır. Bu durumda ışık ve görüntüler retinaya sağlıklı ulaşamaz ve bulanık görme olur.

Katarakt genellikle iki gözde oluşur ancak eşit derecede olmayabilir. Tek gözdeki katarakt diğer göze göre daha önceden başlamış olabilir ve buda iki gözün görüşünde farklılıklara yol acar.

Katarakt Çeşitleri

Lensin tam merkezinde oluşan katarakt: (Nükleer Katarakt) Nükleer katarakt en sık görülen katarakt tipidir. Lensin merkezinin opaklaşması ile karakterizedir.

Lensin kenarlarında oluşan katarakt: (Kortikal Katarakt) Kortikal katarakt lensin dış cephelerinde beyaz şeritler halinde oluşan katarakt türüdür. Yavaşça gelişerek lensin merkezine doğru ilerler ve bu da yayılan ışıkların lense ulaşmasını önler.

Lensin arka tarafını etkileyen katarakt: (Posterior Subkapsüler Katarakt) Bu tür kataraktlarda opaklaşan kısım genellikle lensin arka tarafı olup, ışığın girdiği bölümdür (yani lensin merkezindedir) . Bunun yanında parlak ışıkta görüş azalmasına ve gece ışığında ışıkların saçılmasına sebep olur. En hızlı ilerleyen katarakt türüdür.

Sütüral katarakt: Lenste Y şeklinde kesafet vardır,  genellikle doğumsal, çocukluk veya gençlik dönemlerinde oluşan kataraktlar bu şekildedir.

Doğumsal katarakt: Bazı bebekler kataraktlı olarak doğar, annenin hamilelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyonlar, ilaç kullanımları ana nedenlerdir. 

Katarakt Ameliyat Öncesi Değerlendirme;

Katarakt ameliyatı öncesi Troya göz kliniğimizde öncellikle tam bir göz muayenesi yapılarak; hastanın gözlük numarası (otorefraktometre) , görme seviyesi, göz yapılarının biyomikroskopik incelemesi ile kataraktın seviyesi belirlenir. Kataraktı olan hastalarda göz yapısının hangi göz içi lense uygun olduğunu anlamak için daha detaylı bir muayeneye geçilir; korneanın detaylı analizi (Kornea Topografisi), kornea endotel hücre sayımı (Speculer Mikroskopi), görme sinirinin (NFA) değerlendirilmesi, sarı noktanın (OCT) değerlendirimesi, retinanın genel olarak değerlendirilmesi ve en önemlisi göz içi lensinin numarasının hesaplanması (Biometrik Ölçümler, Verion) yapılarak muayene sonlandırılır.

Hastanın günlük aktivitesi, kişilik yapısı ve mesleği göz önüne alınarak hangi göz içi lensinin hastaya uygun olduğuna karar verilir.

Katarakt Tedavisi

Kataraktta tek tedavi yöntemi ameliyattır, Ankara Troya Göz kliniğimizde fakoemülsifikasyon cerrahisi ile kişiye özel uygulanır. Katarakt cerrahisi çok düşük komplikasyon riski taşıdığından, hastanın görme yetisi günlük hayatını etkiler hale geldiği andan itibaren katarakt ameliyatını gerçekleştirmek mümkündür.

Katarakt Ameliyatı Sırasında Ne Olur?

Katarakt cerrahisinde cerrah, Fako cihazı (fakoemülsifikasyon yöntemi) ile titreşen ses dalgaları yardımıyla kataraktı göz içerisinde kırar, parçacıkları emerek temizler. Bundan sonra göz içine kolay katlanabilir kalıcı göz içi mercek yerleştirilir. Bu cihaz sayesinde tüm işlemler çok küçük bir kesiden gerçekleştirildiği için dikiş gerekmez, iyileşme hızlı olur. Bu da hastanın günlük faaliyetlerine daha erken dönmesini kolaylaştırır.

Katarakt ameliyatı ile gözünüzdeki opaklaşmış doğal lens çıkarılarak yerine yapay şeffaf lensin takılmasıdır. Takılan yapay lense göz içi lensi denir ve doğal lensiniz ile aynı konumda olarak takılır.

Tek odaklı, iki odaklı ve akıllı lensler (üç odaklı lens), hasta ihtiyaçları ve hastaya uygunluğu belirlenerek göz içine yerleştirilir. Fakoemülsifikasyon ile katarakt ameliyatı dikişsiz olup ameliyat esnasında genel anesteziye (hastanın uyutulması) gerek duyulmadığından katarakt ameliyat sonrası hasta kısa bir süre dinlendikten sonra taburcu edilir. İsteyen hastalarda sedoaneljezi veya genel anestezi uygulanabilir.

Katarakt ameliyat fiyatları, kişiye özel uygulanan ameliyat yöntemine, hastanın seçmiş olduğu merceğin tipi ve kalitesine göre değişmekte olup, katarakt ameliyat ücretleri konusunda bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

troya göz