Göz Hastalıkları

Kırmızı Göz

Kırmızı göz (konjonktivit), göz kapağınızı kaplayan ve göz kürenizin beyaz kısmını örten şeffaf zarın  iltihaplanması veya enfeksiyonudur. Küçük kan damarları iltihaplanırsa konjonktivit daha belirgin olur. Buda gözünüzdeki beyaz kısmın kırmızımsı veya pembe renk gözükmesine sebep olur.

Kırmızı göz genellikle bakterial veya viral bir enfeksiyon olabileceği gibi alerjik bir reaksiyon sonucunda oluşabilir. Bebeklerde ise göz yaşı kanalı yolları tamamen açılmadığı zaman oluşur.

Kırmızı göz tahriş edici olabilir ama görüş kalitesini cok az sıklıkta etkiler. Tedavi ile kırmızı gözün sebep olduğu rahatsızlık önlenir. Kırmızı göz bulaşıcı bir hastalık olup kolaylıkla yayılabileceğinden erken tedavi önemlidir.

Belirtiler

Kırmızı gözün belirtileri:

  • Bir ya da iki gözde kızarıklık
  • Bir ya da iki gözde kaşıntı
  • Çapaklanma ve gece oluşan çapakların sabah gözlerinizi açarken zorlaması
  • Göz sulanması
Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Kırmızı gözün oluşmasının önemli sebepleri olabilir. Bunlar gözde ağrı, göz içerisine yabancı bir cisim girmiş  hissi gibi batma, bulanık görüş ve ışığa karşı duyarlılık. Eğer bu belirtilerin herhangi birisini yaşıyorsanız acilen doktorunuza gitmelisiniz.

Kontakt lens kullanan kişiler kırmızı göz belirtileri başladığı zaman kontakt lens kullanımını durdurmalıdır. Eğer belirtiler başladıktan 12 ila 24 saat arasında düzelme olmadıysa doktorunuzdan randevu alın. Kontakt lens kullanıma bağlı olabilecek ciddi bir göz enfeksiyonu olabilir.

Nedenler

Kırmızı göz nedenleri:

  • Virüsler
  • Bakteriler
  • Alerji
  • Kimsayal madde teması 
  • Yabancı cisim
  • Yenidoğanlarda göz yaşı tıkanıklığı
Viral ve bakteriyel  konjonktivit

Kırmızı gözün büyük çoğunlukla sebebi virüslerdir. Bakteriyel ve viral konjonktivin belirtileri soğuk algınlığı belirtileri gibi oluşur. Kontakt lensin temiz kullanılmamasıda bakteriyel konjonktivitin sebepleri arasındadır.

İkiside oldukça bulaşıcıdır. Direk olarak bulaşabildiği gibi hastalığı geçiren başka bir kişinin göz yaşı ile temasa geçildiğinde de bulaşır. 

Allerjik konjonktivit

Her iki gözü etkileyen, allerjik materyallerle temas sonucu gelişen bir tablodur. Toz, güneş ve polen allerjik reaksiyon yapabilir. Uzun süre lens kullanımında allerji nedeni olabilir. Allerjik konjoktivit varsa, kaşıntı, sulanma ve gözde enflamasyon yanısıra hapşırma ve burun akıntısı olabilir.

İritasyon Sonucu Konjoktivit

Yabancı cisim ve kimyasal yaralanmada konjonkivit bulguları olur. Bazen tahriş ve kırmızılığın nedeni obje veya kimyasal maddeyi uzaklaştırmak için bol temiz su ile yıkamak gerekir.

Risk factors
  • Herhangi bir allerjik faktöre maruz kalma
  • Viral veya bakteriyal konjonktiviti olan biriyle temas 
  • Kontak lens kullanımı (özellikle uzun süreli kullanımda)
Korunma

İyi bir hijen ile kızrmızı gözün yayılması önlenebilir. Örnek olarak:

  • Gözlerinize ellerinizle dokunmayın
  • Ellerinizi sık sık yıkayın
  • Temiz havlu kullanının 
  • Havlunuzu başka kimse ile paylaşmayın
  • Yastık kılıflarınızı sıklıkla değiştirin
  • rimel gibi göz makjalarınızı kullanmayın
  • Göz makyajı malzemelerinizi ve göz bakım ürünlerinizi başkaları ile paylaşmayın

 

Konjonktivit normal bir soğuk algınlığından daha fazla bulaşıcı değildir. Günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz ancak hijyeninize dikkat etmelisiniz.

Yeni doğanlarda kırmızı gözden korunmak 

Yeni doğan gözü annenin doğum kanalından dolayı enfekte olmaktadır. Nadiren bu durum konjonktivite neden olabilir ve oftalmi neonatarum olarak adlandırılır. Bu durum ciddidir ve görmeyi korumak için tedavi başlamalıdır. Bu yüzden rutin her yeni doğanın gözüne doğumdan sonra antibiyotikli merhem uygulanır.

Yol Açabileceği başka sorunlar

Enfeksiyon korneayı etkilerse görme etkilenir. Doktorunuz tarafından yapılan acil değerlendirme ve tedavi ile komplikasyon riski azalır.

Teşhis

Genellikle kırmızı gözün tanısında hekiminiz size soru sorar ve sağlık durumunuzu değerlendirir. Sık olamamakla birlikte bazen hekiminiz göz kanallarından gelen sıvıdan örnek alarak analiz için gönderir. Eğer yüksek riskte kırmızı göz, yabancı cisim, ciddi bakteri enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon varsa bu sıvı örneği alınır.

Tedavi

Kırmızı gözde tedavi genellikle belirtiler göz önünde bulundurularak yapılır. Hekiminiz size sunni göz yaşı kullanmanızı, göz kapaklarınızı yıkmanızı ve kuru bir havlu ile kurulamanızı veya soğuk-sıçak kompres uygulamanızı isteyebilir. Eğer kontak lens kullanıyorsanız tedavi bitimine kadar kontak lens kullanımını bırakmanız gerekir. 

Çoğu durumlarda antibiyotik içeren göz damlalarına ihtiyaç duyulmaz. Konjonktivit genellikle viral yolla bulaşan bir hastalık olduğu için antiyobiyotik kullanımı önerilmez, antibiyotik kullanımı ileriki dönemlerde ilacın etkinliğini azaltır. Bu virüsün yok olması için zaman gerekir bu da yaklaşık olarak 2-3 hafta arası olmaktadır.

Viral konjonktivit genellikle bir gözde başlayarak  birkaç gün içerinde diğer gözü de etkiler. Belirtiler zaman içerisinden kendiliğinden geçecektir.

Antiviral ilaçlar herpes simplex virus ile oluşan konjonktivitlerde kullanılır.

Allerjik Konjonktivit Tedavisi

Eğer tanınız allerjik konjonktivit ise doktorunuz allerji için farklı damlalar verebilir. Bunlar antihistaminikler, mast hücre stabilizatörleri, steriodler, antiinflamatuar damlalar, dekonjestanlar. Ayrıca allerjiden uzak durarak belirtilerinizi azaltabilirsiniz. Soğuk pansumanın da önemi büyüktür.

Bakteriyal Konjonktivit Tedavisi

Eğer enfeksiyonunuz bakteriyelse doktorunuz antibiyokli göz damlası reçete edecektir ve enfeksiyonsunuz birkaç gün içinde geçecektir. Antibiyotikli göz merhemi çocuklarda bakteriyel konjonktivit için kullanılır. Merhem uygulanması çocuklar için damladan daha kolaydır. Merhemi uyguladıktan sonra 20 dakika bulanık görme olabilir. Enfeksiyon tekrarını önlemek için antibiyotiklerin kullanımı ve süres, hakkında göz doktorunuzun önerisini dikkate alınız.

Viral Konjonktivit Tedavisi

Çoğu viral konjonktivitin tedavisi yoktur. Virüsün çoğalması için 2-3 haftaya ihtiyaç vardır. Viral konjonktivit genelde bir gözde başlar, birkaç gün içinde diğer göze geçer. Semptomlarınız gün geçtikçe kendiliğinden düzelir. Etken herpes ise doktorunuz ilaç verebilir.

Yaşam tarzı / Evde yapılacaklar 

Gözünüze kompres uygulayın, genellikle soğuk kompresler daha rahatlatıcıdır. Fakat gerektiği zaman sıcak kompres uygulanabilir. Eğer gözünüz kırmızı ise diğer gözünüze aynı bez parçası ile dokunmayınız, bu bulaşmaya neden olabilir.

  • Suni gözyaşları sizi rahatlatabilir.
  • Kontak lens kullanmayı bırakın.