Blefarit
Blefarit, göz kapaklarını etkileyen iltihabi bir olaydır. Genellikle kirpiklerin olduğu yerdeki kapak bölgesini etkiler.
Blefarit, genellikle kirpik diplerinin yakınında yerleşmiş küçük yağ bezlerinin fonksiyon bozuklukları durumunda ortaya çıkar. Bu durum iltihaplı, irrite ve kaşınan göz kapaklarına neden olur. Bazı hastalıklar ve başka nedenlerden dolayı da Blefarit gelişebilir.
Blefarit sıklıkla tedavisi zor olan kronik bir durumdur. Rahatsız edici ve hoş olmayan bir görüntüsü vardır. Fakat kalıcı görme bozukluklarına neden olmaz ve bulaşıcı değildir.
Belirtiler
Blefarit’in belirtileri ve bulguları şöyledir:
- Gözlerde sulanma ve kızarıklık
- Gözlerde batma ve yanma hissi
- Yağlı görünen göz kapakları
- Göz kapaklarında kaşınma
- Göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik
- Göz etrafındaki derinin pullanması
- Uyandığında göz kapaklarında çapaklanma
- Göz kapaklarında yapışkanlık hissi
- Sık göz kırpma
- Işığa karşı hassasiyet
- Kirpiklerin yön değiştirerek çıkması
- Kirpik kaybı
Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz
Eğer göz kapaklarınızın ve kirpik diplerinizin bakımına ve hijyenine rağmen Blefarit bulgu ve belirtilerinde iyileşme olmuyorsa doktorunuza başvurmalısınız.
Nedenler
Blefarit’in nedeni tam olarak belli değildir. Fakat Blefarit oluşumdaki faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Seboreik Dermatit (Yağlı cilt hastalığı, kaş ve alın bölgesinde kepeklenme ile birliktedir)
- Bakteriyal enfeksiyon
- Göz kapaklarındaki yağ bezlerinin fonksiyon bozukluğu
- Rosacea (Yüzde kızarıklık ile karakterize bir cilt hastalığı)
- Alerji (Çeşitli göz ilaçları, kontak lens solüsyonları ve göz makyaj ürünlerine karşı allerji)
- Kirpik akar ve bitleri
Yol açabileceği sorunlar
Eğer Blefarit'iniz varsa aşağıdaki durumları da yaşayabilirsiniz;
- Kirpik problemleri: Blefarit, kirpiklerin dökülmesine veya düzenli çıkmamasına neden olur.
- Göz kapak cildi problemleri: Uzun süren Blefarit nedeniyle göz kapaklarında nedbeleşme görülür.
- Aşırı sulanma veya kuru göz: Blefarit durumunda göz kapağından gelen aşırı yağlı sekresyonlar ve diğer artık maddeler gözyaşı film tabakasında toplanırlar. Böylece anormal bir gözyaşı film tabakası oluşur ve bu da göz kapaklarının sağlıklı hareketini engeller. Bu durum, gözleri tahriş eder ve kuru gözlere ve aşırı yaşlanmaya neden olur.
- Kontakt lens takmada zorluk: Blefarit, gözdeki kayganlaşma miktarını etkilediği için, kontakt lens takmada da rahatsızlıklar ile karşılaşılır.
- Arpacık: Arpacık kirpik diplerinde gelişen bir enfeksiyondur. Ağrılıdır. Dıştan gözle de görülür.
- Şalazyon: Göz kapağı kenarında küçük yağ bezlerinden birinde tıkanma sonucu oluşan kistleşmedir. Şalazyon, kirpiklerin hemen arkasındadır. Bez, bakteri ile enfekte olur ve kapak kızarıp şişer. Arpacıktan farklı olarak şalazyon kapağın iç tarafında daha belirgindir.
- Kronik kırmızı göz: Blefarit, yineleyen Konjonktivit ataklarına neden olabilir.
- Kornea hasarı: İltihaplı göz kapaklarından devamlı bir iritasyon veya yanlış çıkan kirpiklerin neden olduğu bir kornea ülseri gelişebilir. Yetersiz göyaşı, korneal enfeksiyon gelişmesine de zemin hazırlayabilir.
Teşhis
Blefarit’in teşhisinde kullanılan test ve prosedürler aşağıdaki gibidir:
- Gözkapaklarının muayenesi: Doktor göz kapaklarını ve gözleri dikkatli bir şekilde özel bir alet ile muayene eder.
- Numune alma: Belli durumlarda doktorunuz, bir takım testlerde kullanılmak üzere özel çubuklar kullanarak göz kapağınızda oluşan yağlı ve kepekli maddelerden numune alabilir. Buradaki amaç bakteri, mantar veya alerji yönünden testler yapmaktır.
Tedavi
Blefarit için öncelikli olan ilk tedavi kişisel bakım olup gözlerin yıkanması ve sıcak kompres yapılmasıdır. Eğer bu yöntem yeterli olmaz ise doktorunuz aşağıdaki şekilde tedavi yöntemlerini önerebilir;
- Enfeksiyon için ilaç kullanımı: Göz kapağına uygulanan antibiyotiğin belirtilerin giderilmesini sağladığı ve göz kapaklarında oluşan bakteriyel enfeksiyonu giderdiği saptanmıştır. Bunlar göz damlaları, kremler veya merhemler şeklinde bulunmaktadır. Eğer bu tedaviye cevap vermiyorsa ağızdan alınan antibiyotik ile tedaviye devam edilebilir.
- İltihabı kontrol altına almak içn kullanılan ilaçlar: Steroid göz damlaları ya da merhemler iltihaplanmanın kontrolüne yardımcı olabilir. Doktorunuz antibiyoktik ile birlikte bu merhemlerin kullanılmasını önerebilir.
- Bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar: Gözünüzdeki ve göz kapaklarınızdaki inflamasyonu kontrol etmek için steroidli damla ve merhemler kullanılabilir.
- Altta yatan diğer sebepler: Blefarit dermatit, rosacea veya başka diğer hastalıklardan da meydana gelebilir. Altta yatan hastalığın belirlenmesi ile tedavisi mümkündür.
Blefarit çok nadiren tamamen kaybolur. Başarılı bir tedavide bile durum tekrarlanabilir ve kronik hale gelebilir. Göz kapaklarının temizliğine dikkat edilmelidir. Eğer tedaviye karşılık veremiyorsanız, kirpik kaybı yaşıyorsanız veya sadece tek bir gözünüz etkilenmiş ise bu durumun sebebi lokal göz kapağı kanseri olabilir.
Gözlerinizi günlük temizleyin
Eğer Blefarit’iniz varsa, günde 2-4 defa arasında aşağıda verilen kişisel bakımları uygulaın, ve Blefarit kontrol altına alındığında ise bunu 1-2 defa arasında tekrarlamaya devam edin:
- Gözkapaklarınız üzerindeki kabuklanmayı gevşetmek için bir kaç dakika süre ile gözünüz kapalı halde ılık kompres uygulayınız.
- Hemen sonrasında, kirpik diplerindeki yağlı ve kepekli maddeleri temizlemek için ılık su ile ve bir kaç damla bebe şampuanı ile ıslandırılmış nemli bir havlu ile kirpik diplerinizi siliniz.
- Bazı durumlarda, kirpik diplerinin daha özenli temizlenmesi gerekebilir. Bu durumlarda, korneanın zarar görmemesi için kirpikli kenarın kapağın çekilmesi suretiyle korneadan uzaklaştırılması gerekmektedir. Ayrıca, kirpik diplerine antibiyotikli merham uygulanıp uygulanmayacağı da doktora danışılmalıdır.
- Göz kapaklarınızı ılık suyla durulayınız ve temiz bir havlu ile nazikçe kurulayınız.
Kapaklarda iltihap olduğunda, makyaj yapmaya ara vermek faydalıdır. Çünkü makyajlı gözlerde kirpik kapaklarını ve kirpik diplerini temizlemek daha zordur. Ayrıca makyaj bakterilerin ilgili bölgeye tekrar yerleşmesine veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Kepek ve akarların kontrol edilmesi
Eğer Blefarite sebep olan kepeklenmeniz var ise doktorunuzdan kepek kontrol şampuanı isteyin. Kepeğe karşı kullanılan şampuanlar Blefaritin belirtilerini hafifletebilir. Çay ağacı şampuanı ile göz kapakların yıkanması akarları kontrol altına almanızı sağlar.
Gözlerin nemlendirilmesi
Yapay gözyaşlarının kullanılması. Bu tür damlaların kullanımı kuru gözden korunmanızı sağlıyacaktır.